Dlaczego warto używać woskowijki?
Opakowania woskowijka są wielorazowego użytku i ekologiczne! Są łatwe w czyszczeniu – wystarczy je przetrzeć lub opłukać letnią wodą. Żywność w nich pozostaje świeża, a dzięki temu, że warstwa wosku jest lekko oddychająca, jedzenie nie „dusi się”. Opakowania nadają się do pakowania wszystkich produktów spożywczych, takich jak pieczywo, warzywa, owoce i sery. Ograniczają zużycie jednorazowego plastiku.
Po zakończeniu użytkowania mogą posłużyć jako dobra podpałka do ognia. Opakowanie jest w 100% kompostowalne – wystarczy pociąć je na małe kawałki.
Plastikowa folia jest zazwyczaj używana tylko raz, a następnie trafia na wysypisko lub do spalarni. Jej żywotność jest bardzo krótka, a recykling prawie niemożliwy. Woskowijki są w 100% naturalne i nie uwalniają żadnych szkodliwych substancji chemicznych. Są wielorazowego użytku i nie tworzą odpadów po zakończeniu swojej żywotności. Wosk pszczeli i żywica mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Co więcej, kupując woskowijki, wspierasz lokalną produkcję i ekologiczne pszczelarstwo.
Czy woskowijki mają zapach?
Tak, woskowijka przyjemnie pachnie woskiem pszczelim, miodem. Żywność zapakowana w woskowijki może przez pierwsze dni delikatnie pachnieć woskiem. Intensywność zapachu z czasem maleje, co świadczy o jakości prawdziwego wosku pszczelego.
Jaka jest żywotność woskowijek?
Dzięki unikalnej warstwie woskowej, woskowijka może posłużyć przez rok lub dłużej. To, jak długo zachowa swoje właściwości, zależy od prawidłowej pielęgnacji. Przy intensywnym użytkowaniu zalecamy odświeżenie opakowania poprzez woskowanie w warunkach domowych lub skorzystanie z naszej usługi serwisowej.